Törölte reklámjait és visszakozik az új letelepedési programot hirdető cég

Kínában egy új magyar bevándorlási programot hirdet egy olyan cég, amelynek a tulajdonosa korábban a letelepedésikötvény-program is részt vett – írta meg a Direkt36 szerdán. A cikk megjelenése után a reklámokat törölték arról a népszerű kínai közösségi oldalról, ahol korábban futottak.

Az LSP International nevű hongkongi cég április 21-e óta kínált magyarországi tartózkodási engedélyt 25 millió forintos magyar ingatlanbefektetés és 50 ezer eurós (15,7 millió forintos) ügyintézési díj ellenében. A cég hirdetései szerint a program egy meglévő törvényi lehetőségre épül, és működése garantált a „bevándorlási ügyvéd és a Bevándorlási Hivatal között, a jelentkezés pontos részleteiről szóló egyeztetések eredményei alapján”.

A program azonban a jelek szerint mégsem volt olyan alaposan kidolgozva, mint ahogy azt a hirdetések sugallták. A Bevándorlási Hivatal például azt közölte, hogy sem az LSP Internationallel, sem más céggel nem kötött megállapodást: „Garanciát senki részére nem adott [a hivatal] és a későbbiekben sem fog adni. Erre törvényi felhatalmazása sincs.”

A Kormányzati Tájékoztatási Hivatal ennél keményebb hangú közleményt adott ki a programról szóló cikk megjelenése után. A hivatal szerint a “program egyszerűen hazugság, a szóban forgó cég ellen a Külügyminisztérium megteszi a szükséges lépéseket.” A Külügyminisztérium szintén megerősítette, hogy az állam nem támogat semmilyen hasonló programotés akik ingatlanvásárlással akarnak magyar papírokat szerezni, azok sem tartózkodási, sem letelepedési engedélyt nem kapnak automatikusan. A minisztérium szerint ezen kívül ”Magyarország pekingi nagykövetsége közzétette a konzuli információs honlapján, hogy a néhány kínai és magyar médiumban megjelenő hír, miszerint Magyarország ingatlanalapú letelepedési programot indított, hazugság. Nagykövetségünk minden olyan portálhoz és közösségi oldalhoz elküldte a hivatalos magyar álláspontot, amely az álhírt közölte. Kértük az álhír közlésének befejezését, és a hivatalos tájékoztatás közzétételét.”

Csütörtök délután a magyar papírokat ígérő cég, az LSP International is válaszolt a cikk megjelenése előtt feltett kérdésinkre. A cég azt állította, hogy „már hetekkel ezelőtt megszüntette ezt a tevékenységet”. Visszakérdeztünk, hogy pontosan mikor zárták le a programot, és ezt a cikkünk megjelenéséig miért nem jelezték a hirdetésekben, de egyelőre nem kaptunk választ.

Az LSP International azt is közölte: [a cég] “nem dolgozott ki semmilyen ingatlanbefektetési bevándorlási programot a magyar kormánnyal közösen. A cikk maga idézi az LSP saját hirdetését, mely szerint ez nem hivatalos magyar kormányzati program. Valójában az történt, hogy az LSP kellő körültekintés nélkül követte más közvetítők hatályos bevándorlási jogszabályokon alapuló, meglévő marketinggyakorlatát. Fontos megjegyezni, hogy az LSP már hetekkel ezelőtt megszüntette ezt a tevékenységet.

Az LSP elsősorban ingatlankeresésben, ingatlanbefektetések megvalósításában, letelepedési engedély igénylésében és más ügyekben nyújt segítséget kínai magánbefektetőknek Magyarországon. Tevékenységét a hatályos magyar törvények és jogszabályok betartása mellett végezte és végzi”.